Friday 11 June 2010

BUAH-BUAH YANG JARANG DIBERI PERHATIAN

Buah ini adalah Buah Cempa yang tidak boleh dimakan. Hanya bunganya sahaja yang digunakan untuk aromanya.


Terung Kari ini selalu dimakan sebagai ulaman atau dimasukkan ke dalam kari sebagai perencah masakan.


Buah Terung Belanda ini digunakan sebagai ulaman dan juga perencah masakan. Rasanya sedikit masam dibanding dengan terung yang lain.



Buah Lempung atau Buah Bari-bari boleh dimakan. Biasanya dikeringkan terlebih dahulu apabila buahnya telah masak.



Buah Asam Gelugur digunakan sebagai peencah masakan yang masam. Ia dipotong secara kepinga-keping dan dikeringkan untuk disimpan lama.



Buah Delima sangat jarang dijumpai di kawasan berdekatan. Biasanya dijual dengan harga yang tinggi.




Buah Petai Belalang dimakan sebagai ulaman dan memberi banyak khasiat kepada badan manusia dan juga binatang.



Buah Terung Pungar yang telah masak. Banayak khasiat dari buah ini.



Terung Pungar yang masih muda.



Buah Chempa. Tidak ada khasiat yang lain selain aroma dari bunganya.



No comments: